МЕЛНИК

melnik.gif (24473 bytes)Градът привлича българските и чужди туристи с причудливите си златисточервени мистични  форми, издигащи се на фона на Пирин планина.
Мелник е древен град, богат на културни паметници: стари къщи, стари монети, архитектурни детайли.

Името на града произхожда от старославянската дума "мел", която означава кал, глина. МЕЛНИК е стар винарски център. Мелнишкото вино е било високо ценено на пазара в Солун. Той е бил популярен с винопроизводството си още от  l346 година.  Известната мелнишка лоза е донесена тук в древността от Сирия. Повечето от запазените стари къщи са построени  към 1209 година, когато по времето на залеза на Асеневци Мелник става столица на независимото феодално владение на деспот Слав. Има повече от  96 културни паметника, църкви, стари къщи, музеи. Забележителни са Боярската къща, музеят на Мелник, който се помещава в Пашовата къща, построена през 1815 година.

Град Мелник е архитектурен резерват. Къщите са амфитеатрално разположени върху прочутите златисти мелнишки скали. Формирани са тесни и извити улички с множество магазинчета и винарни. Човек не може да отмине безразлично Янковата, Даскаловата, Ламбовата или Сандъкчиевата къща. Но най-впечатляваща е Кордопуловата къща, построена през 1758 година.


Климатът на Мелник е подходящ за медицинско лечение на хронични заболявания, бъбречни и ревматични неразположения.Error opening Database. Try again later.