Пловдив - един от старите центрове в Европа. Горд, съхранил в себе си следите на великите древни култури. Траки, македонци, римляни, славяни, византийци и българи са демонстрирали своите умения и занаятчийско майсторство на хълмовете, където днес е разположен Пловдив. Тук са запазени обществени и жилищни сгради с внушителни размери, стадионът от мрамор, театърът под открито небе и други монументи.


    Тримонциум, Юлия, Улпия, Флавия, Пулпудева, Филипополис - това са различни варианти на едно и също име: Пловдив. Идваха и си отиваха приятели и врагове. Едните способстваха за процъфтяването на града, другите безжалостно разрушаваха създаденото. Едни идваха, други си отиваха, годините си минаваха, но градът е бил винаги жив, с хората, които го пазеха, с хората, които твориха и ще творят.


    Днес Пловдив е главен административен център на Пловдивска област и вторият най-важен културен и икономически център в България.

    Пловдив - започващ от разкопките на форума на централния площад пред хотел "Тримонциум", включващ улица оформена с много вкус като пешеходна зона и продължаваща до античния стадион.