Сливен

Сливен
    Община Сливен е една от най-големите в страната, с население 148 000 души, 110 000 от които са жители на Сливен. Разположена е на площ от 1366 кв. км. Обхваща 48 селища.
    Сливен е разположен в полите на уникалния скален масив "Сините камъни", в непосредствена близост до минерални извори. Градът се отличава с кристално чист въздух, дълбоки водоизточници, мека зима и прохладно лято.
    Намира се на международната магистрала Е-773, свързваща София с Бургас, само на 110 км от най-голямото търговско пристанище на България. Успоредно с този шосеен маршрут е построена и магистрална железопътна линия.
    Източната част на Стара планина, приютила Сливен, е прорязана от проходи, които са много важни за комуникациите между Северна и Южна България.
    Град Сливен разполага и със самолетна писта с дължина 2,5 км и ширина 45 м. Към пистата е построена аерогара с помещения за управление на полетите и за обслужване на пътници и товари.

     Исторически данни

    Сливен е едно от най старите селища в Европа. Тук са живели траки, римляни, славяни, древни гърци. Първото римско селище на това място - Туида ( III век пр.н.е.) е било известен търговски център.
    За първи път Сливен се споменава като голям град през 1153 г. от арабския пътешественик Идриси.

    Туризъм

    Красивите природни дадености, минералните бани и многобройните културно-исторически паметници са важна част от големите потенциални възможности на Сливен в областта на международния туризъм.
    Лесопарк "Сините камъни" обхваща около 7 хиляди хектара и е третият по големина след Пирин и Витоша. Освен, че е изключително живописен, районът е забележителен и със запазените в неговите предели редки растителни и животински видове, някои от тях под закрилата на страната и Европа. До най-близката му и масово посещавана част, местността Карандила може да се стигне с въжена линия.
Паметник

    Култура

    Сливен е град с богати културни традиции, водещи началото си от епохата на Възраждането и със забележителен принос в културната съкровищница на страната. Тук работят три държавни културни института - Драматичен театър, Куклен театър и Национален музей на текстилната индустрия. Общинските професионални културни институти са: Историческият музей, Художествената галерия, Ансамбълът за народни песни и танци, Симфоничният оркестър, Универсалната научна библиотека и читалища, някои от които са с над 100-годишна история.


Error opening Database. Try again later.