СМОЛЯН


СМОЛЯН Смолян е разположен в живописна котловина в Централните Родопи, на 1000 м надморска височина. Невероятното съчетание на стара и нова архитектура придава на града неповторимо очарование. По думите на експерти тук се намират едни от най-добрите архитектурни образци на нашето Възраждане ( XIX в). Впечатляваща в това отношение е Пангаловата къща, построена през 1860 г.

The palace Други забележителности са АлиБейския конак в квартал Райково, чиято най-стара част е построена през 1780 г. и запазените къщи в Чешитевата махала.

Обновявянето на новия градски център е завършено през 1983 г. Планетариумът, Пощата, Общината и Родопският Драматичен Театър очертават съвременния облик на града.

Lake Известните смолянски езера, "смарагдовите очи на Родопите" - се намират в непосредствена близост до Смолян. В недалечното минало те са били 20, от които само 7 са се запазили до наши дни. Изключително красивото "Мътно езеро" е най-дълбокото и e разположено на най-голяма надморска височина. Близо до двете езера, върху малко плато се издига храмът "Свети Дух". Недалече е и къмпингът "Панорама".

Исторически музей

Historical Museum Историческият музей е създаден през 1935 година и съдържа повече от 150 000 експоната. Те включват колекция от "тайните" християнски и религиозни светилища в Родопите по време на турското робство, национални родопски костюми и текстилни изделия, ръчно изработени изделия от метал, дърво и керамика, антични оръжия, документи и ръкописи. Част от постоянната изложба на тема: "Културното и историческо наследство на Родопите от древността до наши дни" е открита през 1983 година.


Художествена галерия
Смолянската Художествена галерия е разположена точно срещу Историческия музей, в сграда проектирана специално за нея. Експозицията се състои от около 1 800 картини, графики, скулптури от български и чужди художници. Специфичният характер на експозицията се дължи на родопския стил, използван в по-голямата част от колекцията и вдъхновението от родопската природа и традиции.
Планетариум
Планетариумът е една от най-популярните туристически атракции на града. В залата със "звездно небе" можете да се почувствате като част от Вселената, да "стъпите" на Луната, благодарение на мощния телескоп или да се втренчите от изумление в демонстрацията на изкуственото звездно небе, опиянени от космическа музика.

Churche Църкви
Над 57 църкви, манастири и параклиси са били построени през различни периоди от време в Смолянския регион. Най-значими са: църквите "Света Неделя" и "Свети Тодор Стратилат" в квартал Райково, църквите "Свети Никола" и "Преуспение Богородично" в квартал Устово, църквите "Свети Георги" и "Свети Дух" в квартал Смолян.
Error opening Database. Try again later.