... един град на 8000 години

Стара Загора
   Стара Загора се намира в Южна България. Той е един от големите в страната градове, с население от 150 хиляди жители. Разположен е на 197 м надморска височина в полите на Средна гора . Климатът на града е умереноконтинентален със средна годишна температура +13°С. Старозагорският регион е благодатна земя, стратегически кръстопът между изтока и запада, севера и юга.
Първите обитатели на Стара Загора датират от края на VII и началото на VI хил. пр. Хр. В чертите на съвременния град се намират пет праисторически поселения от това време.
   През IV в. пр. Хр. е съществувало значително древнотракийско селище, известно под името Берое. Около 107 г. сл. Хр., недалече от Берое, император Марк У.

мозайка
Траян основал град Улпия Августа Траяна. От античния град са разкрити форум, некрополът, улици, цветни подови мозайки и др.
   След създаването на българската държава градът се налaга като важен военностратегически и културен център. По време на турското господство градът носи името Ески Загра. В края на 50-те години на XIX в. се появява и бълграското Железник, през 1871 г. официално е прието сегашното му име Стара Загора. По време на Освободителната война градът е опожарен и сринат до основи.

Мемориален комплекс

   На 5 октомври 1879 г. е положен символичният основен камък на възстановяването на града, по план на Любор Байер. С това Стара Загора се превръща в първия български следосвобожденски град със съвременно градоустройствено решение. Започва бърз стопански и културен подем. Открива се първата провинциална опера и радио. Кипи организиран музикален и театрален живот.
   Днес Стара Загора е един от най-модерните съвременни градове на България. Той е важен промишлен, културен и образователен център. В него има множество средни училища, техникуми и специализирани гимназии, научни и културни институти. В Стара Загора се намира и Тракийският университет.

Парк '5 октомври'

ВИДНИ БЪЛГАРИ

   Стара Загора е известен е като град на липите, художниците и поетите. Той е родно място на писателите Георги Бакалов, Кирил Христов, Димитър Подвързачов, Николай Лилиев, Веселин Ханчев, на певицата Христина Морфова, на художниците Антон и Георги Митови, Васил Костакиев, Марио Жеков, Атанас Михов, Димитър Гюдженов. Тук е живял и творил Гео Милев, осветил с ярка светлина националните ни духовни хоризонти.

СТАРОЗАГОРСКИ МИНЕРАЛНИ БАНИ

   В близост до града се намират Старозагорските минерални бани - балнеологичен курорт, покрит с дъбови, габърови, лескови и засадени борови гори. Топлият извор дава възможност за провеждане на оздравителна, профилактична и възстановителна лечебна дейност.

Парк 'Аязмото'

   Красивата природа, интересните обекти, удобнoтo местоположение, бързите и разнообразни комуникации правят град Стара Загора привлекателно място за много туристи.

   Богатите културни традиции и духът на съвременнтите творци поддържат атмосферата на артистичност, която винаги е съпътствала този стар като имeто си град.