Българското морско музейно дело датира от 1883 г. Събирането на морски старинни експонати започва в Русе след създаването на Българския военноморски флот през 1879 г. от руски морски офицери. Първата експозиция на музея във Варна е осветена на 20.V.1923 г. От 1955 г. музеят преминава към Министерството на отбраната. С годините той постепенно се оформя като единствен в България морско-пропаганден, морско-исторически и морско- културен институт.
Сградата на музея е построена през миналия век. Тя е архитектурен паметник на културата с елементи от късния барок и неокласицизма.
Понастоящем Военноморският музей поддържа две основни експозиции.
Първата - посветена на историята на българския военноморски флот - е разположена в основната ни сграда, в 12 зали с обща площ 416 м2. Посетителите могат да разгледат уникални котви и корабни останки, носови корабни украшения, флотски униформи на офицери и моряци, първите български морски мини. С оригинални корабни макети са представени и първите български военни кораби; връзките на българския военен флот с Европа и Русия, бойни торпеда, колекция от фарова оптика.
Специална зала е посветена на участието на Българския военноморски флот в Балканската война и на знаменитата победа на българския военен флот на 21.XI.1912 г., когато миноносецът "Дръзки" успешно торпилира турския крайцер "Хамидие" в Черно море.
Отразена е историята на Българския беломорски флот през 1912-1918 и 1941-1944 г.
В друга зала са показани успехите на художествената маринистика, както и морския период от живота на големия наш поет Никола Вапцаров.
Посетителите могат да се запознаят с подвизите на военните моряци през Първата и Втората световни войни, и особенно през 1944-1945 г., когато се води тежка борба с минно оръжие по Черно море и река Дунав. В отделна зала се проследява историята на флота през последните десетилетия.
В парка на музея са съхранени различни видове минно въоръжение, действащ перископ от подводна лодка, колекция котви, открити при подводни проучвания, оръдия от бреговата охрана, действащ фар от Варненското пристанище, яхтата "Кор Кароли" и др. Запазен е в оригинален вид и корабът-музей "Дръзки".


Втората експозиция "Воден транспорт" се помещава в друга сграда върху площ от 360 м2 и обстойно разказва за миналото на водния транспорт и гражданските морски дейности. Чрез уникални вещи, снимки и документи се проследява морската култура по днешните български крайбрежия. Там се представя и най-богатата у нас колекция от корабни модели, плавали под български флаг, както и на различни типове кораби, построени в българските корабостроителници през последните 100 години.
Музеят разполага със специализирана морска библиотека, фотолаборатория и морска книжарница.
Добре дошли сред паметниците на морската слава в България!

© Digital Systems