Сградата, в която е уредена експозицията на музея е построена през 1851 г. като белгийско консулство. По-късно е превърната в хотел. От края на XIX в. до 1929 г. се използва за затвор.
Експозицията на музея представя икономическото, общественото и културното развитие на Варна през 1878 - 1939 г.
На първия етаж са показани характерните за града занаяти и индустрия от края на XIX - началото на XX в. , памукотекстилни и металообработващи предприятия, строежа на новото пристанище, зараждането и развитието на корабоплаването и корабостроенето. Изложени са: печатарска машина от края на XIX в., първият тъкачен стан от 1902 г. на памукотекстилната фабрика "Прогрес", акции и образци от производството на фабриките "Текстил", "Вулкан", "Партамян" и др., самар за докерите, използван за пренасяне на товари на пристанището, документи и макети на първите лодки и кораби във Варна. Възстановени са в оригиналния си вид коларо-железарска работилница, шивашко и обущарско ателие, земеделски сечива и машини.
На втория етаж е представено изграждането на европейския архитектурен облик на града, превръщането на Варна в международно курортно средище и лятна столица на българската култура. Изложени са оригинални снимки на стари сгради, планове и карти на града от XIX - XX в., образци от архитектурни елементи, програми, лични предмети на дейци на културата и просветата, музикални инструменти и учебни помагала. Показан е и роялът, с който през 1926 г. се откриват Първите български народни музикални тържества (предвестник на днешния Международен музикален фестивал "Варненско лято"). Представа за развитието на града като международно морско курортно средище дават картичките от морските бани, плажните артикули и старите бански костюми.
На третия етаж са представени чрез автентични възстановки и оригинално обзавеждане гостна и двор на варненска къща около 1930 г., хотелска стая , гостилница, сладкарница, адвокатска и застрахователна кантора, фотографско ателие, шапкарски магазин, първата книжарница във Варна, кът от плажа с кабинка за преобличане, изработена от тръстика и други интересни материали.

Адрес:
Варна 9000, ул. "8-ми ноември" № 3
Tелефон за контакти: 632 677
1.05. - 31.09. от 10.00 до 17.00 ч.,
Почивен ден - понеделник
1.10. - 30.04. от 10.00 до 17.00 ч.,
Почивни дни - събота и неделя© Digital Systems