ВЕЛИНГРАД


Велинград е сред най-красивите и най-популярните български курорти за балнеолечение. Намира се в западния край на Чепинската долина, в една от най-красивите части на Родопите. Във Велинград има около 70 минерални извора с лечебни и превантивни свойства.

Характеристиките на минералната вода варират в зависимост от температурата, минерализацията, съдържанието на радоний, силициева киселина и хлор.Поради това си разнообразие водата е подходяща за лечение на най-разнообразни болести. Около 9000 литра на минута извират от изворите в Чепино, Ракитово, Костадиново и Каменица.

Велинград се намира на 750 - 850 m надморска височина. През лятото времето е топло, а през зимата меко. Средната годишна температура е 10 градуса C, а за м.Юли тя е 19градуса C. Слънчевото време през годината е около 2,000 часа. Относителната влажност на въздуха варира от 65 до 75 процента. Градът е заобиколен от борова гора. Това е изключителна рядка комбинация, която оказва положително влияние върху йонизацията на въздуха и е от голяма важност при лечението.

В курорта се лекуват успешно белодробни заболявния, всякакви болести на дихателните пътища, болести на двигателната система, нервни болести, и гинекологични зaболявания.

Наред с минералните си извори, Велинград има и друг природен феномен. Тук се намира най-големият карстов извор на България - Клептуза, който е с дебит от 1200 литра студена вода за секунда.

Error opening Database. Try again later.