Стара Планина
Стара Планина     Стара Планина е най-голямата планина на Балканския полуостров, която започва от Белоградчишките скали и се простира до връх Емине. Нейният най-висок връх е Ботев - 2376 м.
    Пресича надлъжно страната и оформя много котловини, долини и проломи. Най-красив е Искърският пролом, дълъг 156 км. От Стара планина извират реките Осъм, Видима, Росица, Струма, Янтра, Тунджа, Луда Камчия.

Пирин
Пирин     Пирин е втората по височина планина след Рила, с най-висок връх Вихрен - 2914 м. Тя се издига величествено между долините на реките Струма и Места. Известна е с многото си минерални извори, които са използвани за балнеолечение още от древността. Съвременните курорти тук са Сандански, Добринище, Баня, Банско.

Рила
Рила     Рила е една от най-красивите планини на България, живописна с високите си върхове и чудните си езера.
    Има над 100 двухилядника и около 150 езера. Тук се намира връх Мусала - най-високият на Балканите, а също и най-горещият минерален извор, който е с температура 102 градуса C и е в курорта Сапарева Баня. Курортите за спорт и отмора в Рила са Боровец, Говедарци, Якоруда, Сапарева Баня.

Средна Гора
Средна Гора     Средна гора се намира в централната част на България. Нейният най-висок връх е връх Богдан - 1604 м. От нея водят началото си реките Тополница, Луда Яна, Пясъчник и др.
    Известна е с минералните си извори и курорти за балнеолечение.
    Курортните селища в Средна Гора са Стрелча, Павел Баня, Красново, с. Баня, Стара Загора

Родопи
Родопи     Родопите са изключително красиви със смесените си горски масиви, заоблени върхове и живописни ждрела. Най-красивото ждрело е Триградското. Тук са и най-красивите пещери на България - Снежанка и Ягодина.
    Планината не е много висока и предлага отлични условия за туризъм. Най-високият и връх е Перелик - 2191 м. Има два дяла - източен и западен. Нейните курорти за възстановяване, лечение и ски спорт са: Велинград, Пампорово, Пещера, Асеновград.

Витоша
Витоша     Витоша с красивите си хребети покорява жители и гости на София. Нейният най-висок връх е Черни Връх - 2290 м.
    От нея извират реките Боянска река, Драгалевска река, Владайска река, Струма и множество карстови извори.
    И през зимата, и през лятото тя е предпочитано място за спорт и отмора.