ЧЕРНОМОРСКИ КУРОРТИ

В центъра на Югоизточна Европа, точно на пътя от Европа към Ориента се намира една тринадесетвековна държава, наречена България. Нейната територия е покрита с високи планини, по склоновете на които расте еделвайс. Заобиколена е от красиви долини, сред които най-известна е Казанлъшката. Наречена е Розовата Долина - международен туристически център, който събира тук много хора, особено в началото на юни, когато цъфтят прочутите маслодайни рози. Тук има много гори, множество минерални извори, лозя и градини, пълни с цветя, плодове и зеленчуци. България изобилства от животински видове. Техният брой е почти 13,000, което е около 14 процента от всички Европейски видове. Страната е богата на исторически забележителности - тракийски гробници, руини от Римско и Византийско време, манастири и църкви от Средновековието, места свързани с Турското иго и борбата против фашизма;
Климатът на България е умерено-континентален, мек и подходящ за морски пътешествия и възстановяване. Най-студено е тук през Януари, когато средната температура е около 0oC. Лятната температура надвишава 30oC. Източната граница с Черно Море е над 300 km, а брегът е международно известен с курортите си Албена, Златни Пясъци, Созопол, Слънчев Бряг.
С трува си да се отбележи, че плажовете са ориентирани на Изток, а много малко от Европейските плажове имат такова разположение. Това е предимство за всеки посетител, дошъл тук да намери романтична атмосфера и почивка, красота и забавление.

 

ПЛОЩ - 110 000 km2. 
НАСЕЛЕНИЕ - над осем милиона души;
СТОЛИЦА - София с население над 1 милион жители;
РЕЛИГИЯ - доминиращо е Източното Православие. Българската Църква е автономна. Начело на Църквата стои Патриарх;
ОФИЦИАЛНИ ПРАЗНИЦИ: 1 Януари - Нова Година, 3 Март - Национален Празник, Великден, 24 Май - Ден на Славянските Будители, 25 Декември - Коледа;
ВРЕМЕВА РАЗЛИКА: 
Зимно Време: GMT + 2 часа (от Октомври до Март) 
Лятно Време: GMT + 3 часа (от Април до Септември) 
ВИЗОВ РЕЖИМ: 
За да влезете в България, ви е необходим валиден паспорт. За поданиците на страни, с които поддържаме безвизов режим не е необходима виза. Както и за туристите, които са закупили туристически пакет в родната си страна.  
ПАРИЧНА ЕДИНИЦА И ОБМЯНА НА ВАЛУТА: 
Националната парична единица е ЛЕВ. Обмяната на валута не е по фиксиран курс и не е задължителна. При напускане на страната неизползваните левове могат да бъдат обменени на съответната национална валута. 
КРЕДИТНИ КАРТИ: 
В България се приемат American Express, Diner's Club, Bankamericard Visa, Eurocard, Mastercard и Carte Blanche. Те могат да се използват за всички стандартни услуги: настаняване в хотел, ресторанти, нощни клубове, търговски центрове, коли под наем, самолетни билети и др. 
ВАЖНИ ТЕЛЕФОННИ НОМЕРА ВЪВ ВСИЧКИ НАСЕЛЕНИ МЕСТА: 
ПОЛИЦИЯ - 166 
БЪРЗА ПОМОЩ - 150 
ПЪТНА ПОМОЩ - 146