Къща     Етнографският комплекс "Кулата" се намира в най-старата част на Казанлък - квартал "Кулата", на романтичната калдъръмена уличка "Мирска". Архитектурно-строителните паметници на Възраждането, оформили този комплекс са реставрирани и открити за посещение от 1976г. Те ни пренасят във времето на богатата и неповторима материална култура на българите от Казанлъшкия край. Още преди да прекрачим прага на голямата вратница, чуваме песента на бакърджийските чукчета от работилницата, които както някога разказват за един типичен за града занаят - бакърджийството. Отсреща се трудят майсторите на цигулки - лютиерите, а в близост до тях към площадчето - майсторът-златар. Влизаме през широко отворената врата и се озоваваме в море от здравец и невени. Сред храсти и дървета е скътана селската къща. Тя е едноетажна, асиметрична в архитектурно и експозиционно отношение носи белезите на подбалкански тип къщи от края на 18 и началото на 19 век. навес Функционалност и практичност са събрани в двете стаи - соба и кухня. През малките прозорци с дървени решетки светлината огрява пъстрите съдове по стенните полици, шарените черги и възглавници. Огнището, трапезата, водникът, юклюците ни връщат към неподправеното достолепие и семейна задружност, характерни за нашите предци.

    По каменната пътека стигаме до селскостопанския навес. В него са събрани предмети, необходими при примитивна обработка на земята.

    Продължаваме надолу и през комшулука(малка портичка) се озоваваме в омаята на стария Казанлък. Сред просторната терасовидна градина с чемширите и трендафилите се намира Хаджиеновата къща. Тя е построена в средата на 19 век от тревненски майстори. По архитектурни белези се отнася към градския тип къщи. Първото ниво се състои от две работни помещения и мазе. Вторият етаж е с открит голям чардак с кьошк, около който са трите стаи - кухня с килер, спалня и гостна.
стая стая стая
Обзавеждането носи белезите на забогатяващото българско семейство от края на миналото столетие. Вносните мебели и тъкани се съвместяват с местните майсторски образци и показват широките контакти на казанлъчани със света. Този дом е принадлежал на средно заможни за времето си розопроизводители. По тази причина в дъното на двора е експонирана примитивна гюлпаната.

    Всичко наоколо се изпълва с мириса на царицата на града - Казанлъшката маслодайна роза. Гостите на Казанлък се посрещат с "добре дошли" - на чашка гюлова ракия и розово сладко, с вита българска баница.

    Обратният път по "Мирска" води до стария дюкян, където всеки турист може да закупи сувенири и най-вече предмети, произведени в "Българска роза - Севтополис" и свързани с дъха на розата, лавандулата, ментата и други етерични култури, а също и творения на народното приложно изкуство.

     Заглавна страница