Розоберът продължава около месец - от 20 май до 20
юни, но зависи от атмосферните условия на пролетта. Извършва се рано сутрин
от 5 ч. до 9-10 ч. Технологията, която е в основата на производството на прочутото
розово масло е двойната дестилация. По примитивния начин за зареждането на един
казан са необходими 15 кг розов цвят и 60 л чиста вода. Процесът е трудоемък
- 1 кг розово масло се получава от 3000 кг розов цвят, а 1 грам - от 1000 розови
цвята. Цената му на международния пазар е около 4000 щатски долара на килограм.
Българското розово масло е най-качественото в света
- без конкуренти. Всички световноизвестни парфюмерийни фирми го използват в
своите рецепти заради две основни качества - придава на парфюма голяма трайност
и особен, приятен аромат. То е незаменима съставка за развиващата се европейска
парфюмерия още от 1720 г. и се разнася с кораби през Цариград до Марсилия, Лондон
и Ню Йорк, а с конски кервани през Букурещ до Виена, Париж и Берлин. През 1820
г. Дончо Папазов от Казанлък създава първата българска розотърговска къща. Неговите
синове Димитър и Ботьо разширяват дейността. Следват розотърговските къщи на
Кънчо Шипков (1840 г.), на Христо Христов (1863 г.) и Петко Орозов (1864 г.).
Българското розово масло печели златни медали на световните
изложения във Виена (1873 г.), Париж (1875 г.), Филаделфия (1876 г.), Чикаго
(1893 г.) и др.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
През 1967 г. се открива музейна експозиция за казанлъшката
роза, която през 1969 г. прераства в единствен по своя характер Музей на розата.
С богати веществени, снимкови и документални материали се проследява 330 годишната
история на българското розопроизводство.
Показани са оригинални съдове за производство на розово масло - казани; за съхранение
и експорт - конкуми, шишета, каси; прибори за отделяне на розовото масло от
розовата вода; шаблони на розотърговски къщи; оригинални снимки и документи
на розотърговски фамилии и др.
В двора на Музея на розата е възстановена примитивна
розоварна, която през май - юни е действаща.
Туристите имат възможност да закупят розово, ментово
и лавандулово масло; различни продукти на маслодайната роза, розов ликьор, гюлова
ракия и сувенири, свързани с бита и културата на розопроизводителите.
Ежегодно, всяка първа събота и неделя на месец юни в
Казанлък се организира традиционен Празник на розата, който предлага на посетителите
незабравими спомени, свързани с красотата, веселието и гостоприемството на българина.
Заглавна страница |