Котленски регион
Забележителности
Пантеон "Г.С. Раковски"
Музей на възрожденците
Природонаучен музей
     Котел-град легенда и история! Разположен в живописната котловина на Източна Стара планина, Котел е не само място с величествена природа, свеж въздух и чисти планински води, град с дъх на бор и здравец, а и важно културно и историческо средище. Наричат го "твърдина на българския дух", "люлка на възраждането", откърмила и дала на родината повече от 120 изтъкнати възрожденци. Котел е град с красиви архитектурни образци от късното възраждане и един от най-важните центрове на килимотъкаческото изкуство.
     За първи път името на града се споменава в турски документ от 1486 г. През втората половина на XVIII и XIX век, благодарение на развитието на множество занаяти, градът се замогва и разраства, има 1200 къщи. От 450 000 котленски овце в Добруджа тук пристигат кервани волски коли с вълна, която се превръща в аби и шаяци. Договор за снабдяване на турската войска осигурява на населението значителни привилегии и засилва в тях самочувствието и духа на свободомислие и независимост. Котленци са работливи, предприемчиви и ученолюбиви. С лични средства те поддържат 5 светски училища, издигат високи дървени къщи с резбовани врати, тавани. За красотата и уюта на своя дом жените тъкат килими, губери, възглавници. Котел се превръща в едно от най-богатите, красиви и родолюбиви селища в страната - национален център на българското самовъзраждане. Опустошителни пожари като този от 1894 г. унищожават 4/5 от застроената градска площ.
     На килимотъкаческото изкуство на котленката е посветена изложбата от типични за региона тъкани, уредена в Галанското училище и отворена от май до октомври. Експозицията показва развитиета на това изкуство от простата черга, през класическия килим до сложните съвременни форми. На примитивен стан се демонстрира тяхната изработка. На първия етаж са изложени експонати от възраждането и началото на XX век, а на втория-нови тъкани икони и картини от котленски майсторки, в който традицията е обогатена и доразвита. Красотата и високата стойност на котленската тъкан допринасят много за славата на града.
     Красивата планинска околност на Котел, старата градска част с дървени къщи и тесни калдъръмени улички, паркът с бликащите извори, 4-те музея, средното училище за народна музика, съхранената атмосфера от миналото привличат в Котел множество посетители.